tablet met startscherm van google en een muis

© 2024 Marketing met Data

BLOG.

Google handhaaft spambeleid voor reputatiemisbruik

Blijf up-to-date over de digitale toekomst.

intro

Google zet de strijd tegen spam onverminderd voort. In maart 2024 heeft het bedrijf het spambeleid geupdatet om misleidende of manipulatieve SEO-methoden effectiever op te sporen. Twee maanden later, 5 mei 2024, kondigt Google aan dat handhaving van het spambeleid met handmatige acties van start is gegaan. Grote websites als USA Today, CNN en LA Times lijken inmiddels al flink getroffen te zijn.

Milou Derckx
Milou Derckx

Co-founder

Inhoud pagina
Definities

Wat is zoekmachine spam?

Google Zoeken is een krachtig hulpmiddel waarmee mensen een enorme hoeveelheid inhoud kunnen doorzoeken, delen en bekijken, ongeacht hun locatie of verbinding. Het bedrijf kampt echter al jaren met zoekmachine spam. Ook wel SEO parasite of Black Hat SEO genoemd. Deze spamsites streven ernaar om hun positie bovenaan in de SEO-zoekresultaten te versterken. Ze doen dit door bijvoorbeeld herhaaldelijk zoekwoorden te gebruiken of door middel van “cloaking”, waarbij de content die aan Google wordt gepresenteerd verschilt van wat gebruikers te zien krijgen. In sommige gevallen weten hackers zelfs toegang te krijgen tot legitieme websites en transformeren deze tot spamsites. Deze spamsites kunnen gebruikers doorverwijzen naar misleidende informatie of zelfs schadelijke SEO-content.

Meest voorkomende praktijken van zoekmachine spam

Zoekmachine spam omvat een breed scala aan manipulatieve technieken die worden gebruikt om zoekmachines te misleiden en de ranking van een website te verhogen. Enkele voorbeelden van zoekmachine spam zijn:

 1. Keyword stuffing: Het overdreven gebruik van zoekwoorden op een pagina van een website met als doel de ranking in zoekmachines te verhogen, zonder rekening te houden met de natuurlijke leesbaarheid voor gebruikers.
 2. Cloaking: Het tonen van verschillende inhoud aan zoekmachines dan aan gebruikers. Bijvoorbeeld het weergeven van zoekmachine-vriendelijke content aan zoekmachines en content die bedoeld is om te misleiden aan gebruikers.
 3. Doorway pages: Dit zijn speciaal gemaakte pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor bepaalde zoekwoorden en bedoeld zijn om verkeer naar een hoofdwebsite te leiden. Deze pagina’s bieden weinig waarde voor gebruikers en zijn primair gericht op zoekmachines.
 4. Linkspamming: Het verkrijgen van grote aantallen onnatuurlijke links naar een website met als doel de ranking te verbeteren. Dit kan gebeuren door middel van het kopen van links, het deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s of het plaatsen van links op ongepaste plaatsen zoals forums of commentaarsecties.
 5. Content scraping: Het kopiëren van content van andere websites en deze opnieuw publiceren op een andere site om zoekmachines te misleiden en verkeer naar de eigen site te genereren.
 6. Redirects en doorverwijzingen naar schadelijke sites: Het gebruik van onzichtbare of misleidende redirects om gebruikers om te leiden naar spammy, phishing of malware-gerelateerde websites.

Wat is het spambeleid?

Met het spambeleid van Google probeert Google de gebruikers relevante en betrouwbare informatie te bieden, eerlijke concurrentie te bieden en haar gebruikers te beschermen tegen schadelijke en misleidende content. Het spambeleid van Google Zoeken omvat verschillende richtlijnen en technologieën die zijn ontworpen om de kwaliteit van zoekresultaten te waarborgen en misleidende of schadelijke inhoud te bestrijden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het spambeleid:

 1. Kwaliteitsrichtlijnen: Google heeft richtlijnen opgesteld voor webmasters, waarin wordt uitgelegd wat als acceptabele praktijken wordt beschouwd bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Deze richtlijnen helpen bij het voorkomen van spammy technieken, zoals het manipuleren van zoekresultaten door middel van misleidende inhoud of keyword stuffing.
 2. Algoritme-updates: Google past regelmatig haar zoekalgoritmen aan om beter te kunnen detecteren en tegengaan van spammy websites en praktijken. Deze updates zijn gericht op het belonen van websites met hoogwaardige en relevante inhoud, terwijl ze websites die zich bezighouden met spammy praktijken lager in de zoekresultaten plaatsen.
 3. Spamrapporten: Google moedigt gebruikers aan om spam te rapporteren via de “Spam melden” -functie in de zoekresultaten of via Google Search Console. Deze rapporten helpen Google bij het identificeren en aanpakken van spammy inhoud en praktijken.

Spambeleid in 2024 geudatet

In maart 2024 heeft Google het Spambeleid verder uitgebreid met drie kwaliteitsrichtlijnen, namelijk:

 1. Expired domain abuse: Dit verwijst naar het kopen van een verlopen domeinnaam met als doel zoekresultaten te manipuleren. Het domein wordt gebruikt om inhoud te plaatsen die weinig waarde toevoegt voor gebruikers. Het is echter acceptabel om een oud domein te gebruiken voor een nieuwe website die relevant is voor gebruikers.
 2. Scaled content abuse: Google zet zich in tegen het creëren van grote hoeveelheden content zonder substantiële waarde. Het bijgewerkte beleid richt zich vooral op het bestrijden van inhoud die uitsluitend is gemaakt om zoekresultaten te manipuleren, zowel automatisch gegenereerd als handmatig gemaakt. Google waardeert hoogwaardige, originele content meer dan generieke (AI-)bulkcontent.
 3. Site reputation abuse. Een oude strategie die onlangs een comeback heeft gemaakt, is het misbruik maken van de autoriteit of het verkeer van andermans website. Het is een strategie waarbij website-eigenaren profiteren van de autoriteit en het vertrouwen van gevestigde websites om hun eigen pagina’s hoger te laten ranken in zoekmachines. In plaats van te proberen hun eigen websites te optimaliseren, plaatsen ze inhoud op al bestaande en hoogwaardige platforms zoals sociale media, online forums en blogplatforms en laten ze links naar hun eigen website opnemen. Hiermee liften ze mee op de al bestaande autoriteit en rankingkracht van die websites. Dit wordt ook wel parasite SEO genoemd.

Focus op site reputation

Twee maanden later gaat Google nog een stapje verder als het om Site Reputation Abuse gaat. Google’s Search Liaison tweette op 6 mei dat het bedrijf was begonnen met het implementeren van zijn nieuwe beleid voor misbruik van sitereputatie, door middel van handmatige acties. De defintie van site reputation is volgens Google als volgt:

Site reputation abuse is when third-party pages are published with little or no first-party oversight or involvement, where the purpose is to manipulate Search rankings by taking advantage of the first-party site’s ranking signals. Such third-party pages include sponsored, advertising, partner, or other third-party pages that are typically independent of a host site’s main purpose or produced without close oversight or involvement of the host site, and provide little to no value to users.

Een handmatige actie vindt plaats wanneer een medewerker van Google een website onderzoekt om vast te stellen of deze het spambeleid van Google schendt. Dit kan resulteren in gedeeltelijke of volledige verwijdering uit de zoekindex van Google. Soms worden de betreffende pagina’s volledig uit de index verwijderd, terwijl in andere gevallen wordt voorkomen dat ze worden weergegeven in de zoekresultaten. Volgens SearchLiaison komt het algoritmische deel van het handhaven van het Site Reputation Abuse-beleid binnenkort ook beschikbaar.

De eerste gevolgen zichtbaar

Hoewel Google de eigenaar van de website op de hoogte brengt wanneer er een handmatige actie wordt uitgevoerd, wordt dit over het algemeen niet openbaar gemaakt. Dit maakt het moeilijk om te bevestigen welke websites zijn getroffen, tenzij ze volledig uit de zoekindex van Google zijn verwijderd. Wanneer slechts enkele pagina’s ontbreken, is dat namelijk nog geen definitief bewijs van een handmatige actie. Recentelijk hebben echter verschillende SEO-experts, waaronder Laura Chiocciora en Glenn Gabe, pgemerkt dat verschillende prominente merken onlangs zijn verdwenen uit coupon-gerelateerde zoekresulten. Ze hebben screenshots gedeeld waarin ze de rankings vergelijken van vóór en na de handhaving van Google’s beleid voor misbruik van sitereputatie. Grote merken zoals CNET, Glamour, Reuters, USA Today en CNN, die nog steeds secties hebben voor coupons, blijken in deze sreenshots niet langer meer weergegeven te worden in de zoekresultaten van Google. Andere websites, zoals de LA Times, Time Magazine en Wired, hebben hun couponpagina’s verwijderd.

 

Wat betekent dit voor SEO?

Naar mijn mening benadrukt het doelgerichte karakter van het Site Reputation Abuse-initiatief een verschuiving naar een kritischer algoritme dat onderscheid kan maken tussen content die daadwerkelijk waarde toevoegt en content die als doel heeft om het zoekecosysteem van Google te manipuleren. Google geeft hiermee (opnieuw) een duidelijke boodschap af over hun normen van kwaliteit en relevantie van content. De kans is groot dat in de toekomst de nadruk nog meer komt te liggen op waardevolle contentstrategieën waarbij de betrokkenheid en tevredenheid van gebruikers prioriteit krijgen, in plaats van traditionele SEO-metrics zoals keyword density en linkprofielen. We zullen daarom een meer holistische benadering moeten aannemen en vanuit verschillende disciplines moeten investeren in de digitale aanwezigheid en autoriteit van een merk, waardoor het merk wordt gezien als een geloofwaardige en gezaghebbende bron. Van het consistent updaten van content tot het blijven optimaliseren van de informatie architectuur: SEO moet gezien worden als een lange termijn investering, in plaats van een snelle oplossing voor het opbouwen van duurzame organische aanwezigheid. 

Conclusie

Google blijft streven naar het bestrijden van spam in haar zoekresultaten. In maart 2024 heeft het bedrijf zijn spambeleid flink aangescherpt en twee maanden later zijn zij gestart met de handhaving. Grote websites zoals USA Today, CNN en LA Times lijken al aanzienlijk getroffen te zijn. Deze recente update is een wake-up call voor alle online marketeers dat de toekomst van SEO niet statisch is, maar een steeds evoluerende werkveld dat om een holistische benadering vraagt. Vanuit verschillende disciplines moeten we samenwerken en investeren in de digitale aanwezigheid en autoriteit van een merk, waardoor het merk wordt gezien als een geloofwaardige en gezaghebbende bron.