google-e-e-a-t-macbook

© 2024 Marketing met Data

BLOG.

GOOGLE EEAT: Wat, Waarom en Hoe?

Blijf up-to-date over de digitale toekomst.

intro
Google E-A-T wordt steeds belangrijker binnen SEO. Steker nog: Google heeft in december 2022 dit concept zelfs vervangen voor E-E-A-T. Wat houdt het concept in, waarom is het belangrijk en hoe werk je eraan?
Milou Derckx
Milou Derckx

Co-founder

01. Wat is EEAT?

GOOGLE EAT: RICHTLIJNEN VOOR KWALITEIT​

Google E-A-T is een afkorting voor drie verschillende criteria om de kwaliteit van een website en haar content te beoordelen:  namelijk Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Het is een conceptuele representatie vanuit de Google Search Quality Evaluator Guidelines van wat “wij” als mensen, als website-gebruikers, belangrijk zouden vinden.  Google geeft aan dat deze criteria niet een-op-een overeenkomen met de factoren om content te ranken, maar dat ze wel degelijk onderdeel uitmaken van ‘de mix’ van hun algoritme. Hoewel voor iedere website de E-A-T guidelines van belang zijn, spelen de criteria de belangrijkste rol bij de zogenoemde YMYL (Your Money or Your Life) websites. Dit zijn websites die impact (kunnen) hebben op de (toekomstige) gezondheid, financiële stabiliteit of bijvoorbeeld de veiligheid van mensen. Denk bijvoorbeeld aan medische websites of websites met financieel advies.

In december 2022 heeft Google het concept van EAT vervangen voor EEAT. Naast expertise, autoriteit en vertrouwen, bestaat dit concept nu ook uit Experience – oftewel “ervaring”. Met de toevoeging van “ervaring” geeft Google aan ook de kwaliteit van de content te beoordelen op de mate waarin de auteur van de inhoud uit de eerste hand ervaring heeft met het onderwerp.

02. de nieuwste versie.

Google Eeat: de nieuwste update

03. waarom is het belangrijk?

nutteloze content voorkomen

Het probleem waar Google al langer mee te maken heeft, is het feit dat er nog steeds veel content wordt gepubliceerd die geen kwaliteit heeft en geen waarde toevoegt. Vervolgens worden er (hele) sterke backlinks heen gestuurd om deze content alsnog te laten ranken. Het weergeven van ‘nutteloze’ content op een hoge positie in de zoekresultaten zorgt voor een slechte ervaring voor de gebruiker van Google. Dit wilt Google voorkomen.

De gebruiker van Google is namelijk op zoek naar een betrouwbare en vooraanstaande mening of producten van een expert. Hierdoor wordt Google steeds meer genoodzaakt om de gedachte achter E-A-T, en nu zelf E-E-A-T te verwerken in hun algoritme om content (lees: landingpagina’s) te beoordelen. De toevoeging van ‘ervaring’ aan het E-A-T concept benadrukt dat deze kwaliteitsrichtlijnen alleen maar belangrijker zullen gaan worden.

04. Plan van aanpak

Hoe voldoe je aan de EEAT norm?

Nu je weet wat EEAT inhoudt, is natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe voldoe je aan de richtlijnen van Google? Helaas is er geen simpele checklist die je af kunt vinken. Wel staan er in de guidelines van Google een aantal voorbeelden en opsommingen om E-A-T te verbeteren, die wij hieronder met je bespreken.

01. SEO Technische basis

Om betrouwbaar te zijn, moet een website veel (seo-technische) onderdelen op orde hebben. Hieronder een lijstje van de belangrijkste thema’s binnen SEO:

 

  • Vindbaarheid: Kunnen zoekmachine bots jouw pagina’s vinden? Kunnen spiders jouw XML-sitemaps verwerken en links volgen op andere pagina’s die Google al kent om nieuwe en bijgewerkte pagina’s in de wachtrij te zetten om te crawlen?
  • Crawlbaarheid: Kunnen zoekmachines de URL’s crawlen? Wat is de crawldiepte van jouw website? Hoe kun je het crawlbudget optimaliseren? 
  • Indexeerbaarheid: Worden zoekmachines aangemoedigd of juist ontmoedigd om de URL’s te indexeren? Voorkom je interne concurrentie in de index door het gebruik van de juiste meta tags?
  • Internationale SEO:  Presenteer je de juiste lokale taal en regionale versies aan zoekmachines en gebruikers?
  • Page Experience: Biedt je een optimale gebruikerservaring? Is jouw website snel? Mobielvriendelijk? 
  • Mark-up: Maak jij gebruik van structured data om Google te helpen om jouw content op een dieper niveau te begrijpen?

02. laat referenties zien

Google wilt websites ranken die een geloofwaardige oplossing zijn voor de gebruiker. Websites met een hoge mate van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Heb jij een graad in jouw diploma? Of heb jij bepaalde certificaten? Laat dit zien. Het geeft namelijk aan dat jij een bepaalde expertise hebt. Misschien heb jij wel prijzen gewonnen? Of heb je (op een extern platform) hele goede reviews? Toon dit zeker op jouw eigen website.

03. up-to-date content

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de content op jouw website up-to-date is, omdat dit kan helpen om de betrouwbaarheid en autoriteit van je website te verhogen. Google geeft de voorkeur aan websites die regelmatig worden bijgewerkt met relevante en actuele informatie. Als je website oude of verouderde informatie bevat, kan dit de beoordeling van Google negatief beïnvloeden. Door up-to-date content te publiceren, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp waarover je schrijft en dat je de tijd neemt om de nieuwste ontwikkelingen te volgen.

04. zorg voor kwaliteit

Google moet erop kunnen vertrouwen dat jouw content een weerspiegeling is van de werkelijkheid. Zorg er dus voor dat jouw content strookt met de werkelijkheid en dat deze feiten bevat.Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de content op je website van hoge kwaliteit is:

 

  • Zorg ervoor dat de content relevant is voor je doelgroep: Dit betekent dat de content aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

  • Maak gebruik van unieke en waardevolle informatie: Probeer informatie te verstrekken die niet op andere websites te vinden is, of die op een nieuwe of interessante manier wordt gepresenteerd.

  • Zorg ervoor dat de content goed geschreven is: Dit betekent dat de content grammaticaal correct is, dat de zinnen logisch zijn opgebouwd en dat de stijl aansluit bij de doelgroep.

  • Gebruik wetenschappelijke bronnen of quotes van experts wanneer dit relevant is (verwijs wel naar de juiste bronnen!)

05. Kwalitatieve backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw eigen website. Door backlinks van hoogwaardige websites met een hoge domein autoriteit te verkrijgen, laat je zien dat andere websites vertrouwen hebben in de kwaliteit van de content op je website. Let op: Google voert regelmatig updates door aan haar zoekalgoritme om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Onlangs, 14 december 2021, heeft Google de spamBrain-update uitgerold: deze update zorgt ervoor dat naast het direct detecteren van spam backlinks, het nu ook sites detecteert die links kopen evenals sites die worden gebruikt om backlinks te ruilen.

06. jouw online reputatie

Tot slot kun je werken aan jouw online reputatie om aan de EEAT-richtlijnen te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door het verzamelen van positieve reviews op websites zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp en Trustpilot. Door positieve reviews te verzamelen, laat je zien dat andere mensen tevreden zijn met de producten of diensten die je aanbiedt. Het is ook belangrijk om je online reputatie te verbeteren door een Google Mijn Bedrijf Listing aan te maken. Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken om informatie over je bedrijf te delen met gebruikers van Google Maps en de zoekresultaten van Google. Door een Google Mijn Bedrijf Listing aan te maken, kun je ervoor zorgen dat gebruikers gemakkelijk informatie over je bedrijf kunnen vinden wanneer ze naar je zoeken op Google.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat de EAAT-richtlijnen slechts een van de vele factoren zijn die Google meeneemt in haar beoordeling van de kwaliteit van een website. Er zijn nog veel meer factoren die van invloed zijn op hoe goed een website rankt in de zoekresultaten van Google. Desalniettemin zullen deze richtlijnen wel steeds belangrijker worden, gezien ook het feit dat de guidelines van Google onlangs zijn aangepast.